Ορισμός-Επιδημιολογία: O ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή HIV, (ακρωνύμιο του αγγλικού του ονόματος Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome - Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). 

Ο HIV ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, των ιών δηλαδή που έχουν το RNA ως γενετικό υλικό. 

Στόχος του HIV είναι τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται κύτταρα CD4. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά γιατί αυτά δίνουν την εντολή να αρχίσουν να δρουν τα άλλα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η λοίμωξη από HIV , λοιπόν, μειώνει τον αριθμό των κυττάρων CD4, επομένως , όταν φθάσουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εξασθενεί και μπορούν να παρουσιαστούν ευκαιριακές λοιμώξεις ή και καρκίνος. 

Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας 1980 και από τότε εξελίχθηκε σε μείζονα επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα.  Από την έναρξη της επιδημίας σχεδόν 75 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 36 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από αυτόν. Μέχρι τα τέλη του 2012 35,3 εκατομμύρια άτομα ζουν με τον ιό του HIV. Συνολικά εκτιμάται ότι το 0,8% των ατόμων ηλικίας 15-49 παγκοσμίως νοσούν από τον ιό . Η περιοχή όμως που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό είναι αυτη της υποσαχάριας Αφρικής, όπου σχεδόν 1 στους 20 ενήλικες έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, αποτελώντας το 71% όλων των ατόμων με HIV παγκοσμίως. 

Τρόποι μετάδοσης: Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω των σωματικών υγρών που περιέχουν τον ιό , δηλαδή αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου), σπέρμα και προσπερματικά υγρά, κολπικά υγρά, πρωκτικά υγρά και μητρικό γάλα. Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, χρήση μολυσμένης σύριγγας, μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο έμβρυο.

Κλινική εικόνα: 50% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό εμφανίζουν συμπτώματα στην οξεία φάση. Αυτά είναι συνήθως πυρετός, φαρυγγίτιδα με πιθανές ελκώδεις βλάβεις στο βλεννογόννο του στόματος, διόγκωση λεμφαδένων αλλά και εξανθήματα δέρματος. Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζουν καχεξία, απώλεια βάρους, διάρροιες, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.

Διάγνωση: Η διάγνωση γίνεται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος, με τη μέτρηση του HIV RNA με τη μέθοδο PCR

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.