2ο Clinical Research Conference

2ο Clinical Research Conference: Έρεισμα για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας η Κλινική Έρευνα

Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Κλινική Έρευνα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της Ελλάδας αναδείχτηκαν στο 2ο Clinical Research Conference με τίτλο Κλινική Έρευνα: Δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα που διοργανώθηκε στις 15 & 16 Ιανουαρίου 2014 από την Ethos Media S.A. και το περιοδικό Pharma and Health Business. Βασικός χορηγός του Συνεδρίου ήταν η Roche Hellas.
Η ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας στη χώρα, όπως υπογράμμισαν οι διακεκριμένοι ομιλητές, θα αναβαθμίσει σημαντικά την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα, θα προσφέρει πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες σώζοντας ζωές και θα συμβάλει στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες για κάθε μία νέα θέση εργασίας στην Κλινική Έρευνα δημιουργούνται επιπλέον άλλες πέντε στην αλυσίδα αξίας του κλάδου.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Δρ. Alexander Zehnder αναφέρθηκε στα ευεργετικά οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στη χώρα και τις σημαντικές επενδύσεις της Roche στη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Ο κ. Zehnder σημείωσε ότι οι συνολικές επενδύσεις για κλινικές έρευνες στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πλέον καινοτόμες κλινικές μελέτες. Οι κλινικές μελέτες είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων θεραπειών.
Η Ελλάδα διαθέτει άριστης ποιότητας επιστημονικές υποδομές και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Αν διαμορφώσει κατάλληλα και το υφιστάμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, ο τομέας των Κλινικών Μελετών μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας παράλληλα στους ασθενείς πρόσβαση στις πιο καινοτόμες θεραπείες» και προσέθεσε ότι «η Roche παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία δεν έχει μειώσει τις επενδύσεις της σε Ε&Α στην Ελλάδα. Μόνο το 2013 η Roche Hellas πραγματοποίησε περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες σε 170 ενεργά κέντρα στη χώρα μας δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερους από 1.200 ασθενείς».

Στην προστιθέμενη αξία των καινοτόμων φαρμάκων και τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε αυτά μέσα από την Κλινική Έρευνα επικεντρώθηκε ο Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas Χρήστος Αντωνόπουλος MD, PhD κατά την παρέμβασή του στο πλαίσιο στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις τάσεις, στρατηγικές και πρακτικές στην Κλινική Έρευνα για την επόμενη δεκαετία. Ο κ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε ότι «η τάση στη σύγχρονη Κλινική Έρευνα απομακρύνεται από τη διεξαγωγή μελετών για το γενικό πληθυσμό και πλέον κατευθύνεται προς την εξατομικευμένη θεραπεία, την παραγωγή, δηλαδή, του σωστού φαρμάκου για τον σωστό ασθενή».

Ο κ. Κωνσταντίνος Πουλημένος, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Μελετών της Roche Hellas αναφέρθηκε στις αδυναμίες του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου που αποτελούν παράγοντες ανάσχεσης της αναπτυξιακής δυναμικής του τομέα της Κλινικής Έρευνας κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της Κλινικής Έρευνας. «Η ταχύτητα έγκρισης αποτελεί το κλειδί για την προσέλκυση περισσότερων Κλινικών Μελετών. Σε πρώτο στάδιο αρκεί ο σεβασμός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Η κ. Μαρία Χριστοπούλου, MD επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Ογκολογίας της Roche Hellas αναφέρθηκε στο όφελος των κλινικών μελετών από τη σκοπιά της βελτίωσης της κλινικής πρακτικής των ερευνητών που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών παρουσιάσεων, η διακεκριμένη ερευνήτρια της Hoffmann-La Roche, Charlotte Colthorpe περιέγραψε αναλυτικά το μακρύ ταξίδι από την έναρξη ενός ερευνητικού εγχειρήματος έως τη μετουσίωση των επιστημονικών ευρημάτων σε εγκεκριμένο φάρμακο παρουσιάζοντας το παράδειγμα της νέας στοχευμένης θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού Trastuzumab emtansine / T-DM1. 

Η ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας, όπως καταδείχθηκε από το σύνολο των ομιλητών στο Συνέδριο, διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για το ξεκλείδωμα της δυναμικής του φαρμακευτικού κλάδου, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και αποτελεί έρεισμα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τη Roche

Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η Roche αποτελεί έναν από τους ηγετικούς ομίλους στη φροντίδα υγείας, που είναι βασισμένος στην έρευνα και συνδυάζει τη δυναμική του Κλάδου Φαρμάκων και Διαγνωστικών.
Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο με διαφοροποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα στην ογκολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, τις φλεγμονώδεις νόσους, τα μεταβολικά νοσήματα και τη νευροεπιστήμη.
Επιπλέον, η Roche είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στα in-vitro διαγνωστικά προϊόντα, την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη. 

Η στρατηγική εξατομικευμένων θεραπευτικών λύσεων της Roche στοχεύει στην παροχή φαρμάκων και διαγνωστικών εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν αισθητές βελτιώσεις στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ασθενών.

Το 2012 η Roche απασχόλησε περισσότερους από 82.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και επένδυσε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Ο Όμιλος σημείωσε πωλήσεις 45,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η Genentech, στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό της μέλος του Ομίλου της Roche. Επίσης, η Roche κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Chugai Pharmaceutical, στην Ιαπωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες:

Χρήσιμα έγγραφα

Εταιρικό ΠροφίλΚώδικας ΔεοντολογίαςΕταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα

Δείτε περισσότερα

Roche MediaΔιεθνείς Εκδηλώσεις & Γεγονότα της RocheΔιεθνείς Εταιρικές Εκδόσεις

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.

ΕπικοινωνίαΠαγκοσμίωςlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeΣχετικά με τη RocheΠροϊόνταΣταδιοδρομίαΦαρμακοεπαγρύπνησηΙατρική ΠληροφόρησηΌροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναΟδηγίες χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσηςΠολιτική cookies