Η Roche ιδρύθηκε στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία το 1896 ως μία από τις πρώτες εταιρείες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας. Η γρήγορη επέκταση της εταιρείας διεθνώς ήταν επίτευγμα του τολμηρού και καινοτόμου ιδρυτή της Fritz Hoffman, ενός εμπόρου από τη Βασιλεία της Ελβετίας.

Έκτοτε, η Roche αξιοποιεί την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να εξελίξει την ιατρική πρακτική και να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα. Ο σκοπός αυτός παραμένει πάντα ίδιος και η Roche αλλάζει συνεχώς με στόχο την επίτευξή του.

Η F. Hofmann-La Roche & Co ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1896, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο ιδρυτής της, Fritz Hoffmann, ορκίστηκε να συμβάλει στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, αφού υπήρξε από πρώτο χέρι μάρτυρας των καταστροφικών συνεπειών της επιδημίας χολέρας στο Αμβούργο. Ήταν πεπεισμένος ότι τα φάρμακα πρέπει να παρασκευάζονται βιομηχανικά και να διανέμονται διεθνώς.

Η Roche επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα. Έως το 1912, η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε τρεις ηπείρους και σε εννέα χώρες: στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στη Γαλλία, στη Ρωσία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σιρόπι της Roche για το βήχα, που κυκλοφορούσε χωρίς συνταγή, αποτέλεσε σχεδόν άμεση επιτυχία. Κυκλοφόρησε το 1898 και έγινε γρήγορα το πρώτο best seller της Roche, παρέμεινε στην αγορά για 60 χρόνια και αποτέλεσε την αφετηρία στην πορεία της εταιρείας για μελλοντικές ιατρικές ανακαλύψεις.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία ρίχνουν την εταιρεία σε βαθιά οικονομική κρίση. Προκειμένου να επιβιώσει, η Roche μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία. Έναν χρόνο αργότερα, ο θάνατος του ιδρυτή της, Fritz Hoffman, βυθίζει τη Roche στο πένθος. Τον διαδέχεται ο Emil C. Barel, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του ενισχύει τον επιστημονικό προσανατολισμό της εταιρείας.

Η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια της Roche ήταν η τριαντάχρονη Alice Keller, από τη Βασιλεία. Το 1925, φεύγει με το πλοίο για το Τόκιο, όπου η Roche διέθετε θυγατρική εταιρεία. Η Alice ανέβηκε στην ιεραρχία και, όταν επέστρεψε στην Ελβετία το 1939, γίνεται ανώτερο στέλεχος, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για την εποχή.

Η Hilde Pfaltz γίνεται μέλος και στην πορεία επικεφαλής του φαρμακολογικού ινστιτούτου της Roche. Εκεί εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, με πιο αξιοσημείωτη την τυποποιημένη δοκιμή των νέων φαρμάκων για τερατογένεση. Το 1940, η Pfaltz γίνεται η πρώτη ιατρική διευθύντρια της Roche.

Ο Tadeusz Reichstein, ένας Πολωνο-Ελβετός χημικός, μετά από πέντε χρόνια έρευνας, ανακαλύπτει τον τρόπο να συνθέτει βιταμίνη C. Οι βιταμίνες είναι από τα πρώτα φάρμακα που παρασκευάστηκαν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, με ασφάλεια και σωστή δοσολογία, και διατέθηκαν μαζικά στην αγορά σε προσιτή τιμή. Η Roche γίνεται ο κορυφαίος προμηθευτής βιταμινών και κάνει τα πρώτα της βήματα στη βιοτεχνολογία.

Μετά τον σχεδιασμό ενός πρωτοποριακού προγράμματος ογκολογικού ελέγχου, η εταιρεία ξεκινά ένα ταξίδι που θα αλλάξει για πάντα την πορεία των ογκολογικών θεραπειών. Η πρωτοποριακή έρευνα του επιστήμονα της Roche Robert Duschinsky (εικονιζόμενος) και του βιοχημικού Charles Heidelberge προωθεί περαιτέρω τη θέση της Roche ως ηγέτη στην ογκολογία και οι καρποί των ανακαλύψεών τους τελικά προσφέρουν εντελώς νέα όπλα στη μάχη ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του στομάχου.

Η μικρή επιχείρηση της Roche με διαγνωστικά αντιδραστήρια, που είχε ξεκινήσει αρχικά τη δεκαετία του 1920, βρισκόταν σε αδράνεια όταν η εταιρεία πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα τμήμα για την κατασκευή διαγνωστικών χημικών ουσιών και συσκευών το 1966. Το 1968, μια σειρά από νέες εξαγορές φέρνει στην επιχείρηση την απαραίτητη εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ηλεκτρονική και η μηχανολογία.

Από το 1968 έως το 1972, η Roche επεκτείνει τις δυνατότητες ανεξάρτητης έρευνας που διαθέτει ανοίγοντας αρκετά ερευνητικά κέντρα: το Roche Institute of Molecular Biology στο Νάτλεϊ του Νιου Τζέρσεϊ το 1968, το Basel Institute for Immunology το 1969 και το Nippon Research Centre στην Κουμακάρα της Ιαπωνίας το 1972.

Το 1979, η Roche εξακολουθεί να επεκτείνεται. Η Roche Nutley συνεργάζεται με τη Genentech, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής της ιντερφερόνης, η οποία χρησιμοποιείται ως θεραπεία για σημαντικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και ο καρκίνος. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η επέκταση του τμήματος διαγνωστικών προϊόντων

Ο Niels Kaj Jerne, ο πρώτος διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας της Βασιλείας, βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ ιατρικής το 1984 για το θεμελιώδες έργο του στην ανοσολογία.

Ο Susumu Tonegawa, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της Βασιλείας από το 1972 έως το 1981, βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ ιατρικής το 1987 για το έργο του σχετικά με τα γονιδιακά τμήματα των αντισωμάτων. Οι θεμελιώδεις ανακαλύψεις του ανοίγουν το δρόμο για την παραγωγή εξανθρωποποιημένων αντισωμάτων.

Προκειμένου να εντείνει τη δέσμευσή της στα προϊόντα φροντίδας της υγείας, η Roche αλλάζει στρατηγική. Εκποιεί δύο τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας –αρώματα και γεύσεις το 1999 και βιταμίνες και χημικά περιορισμένης παραγωγής το 2002–, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω και να εστιάσει στους τομείς φαρμακευτικών και διαγνωστικών λύσεων. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία των δύο τμημάτων, η Roche θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που καλύπτουν ολόκληρη την πορεία της υγειονομικής περίθαλψης. Η εταιρεία αρχίζει να διαδραματίζει ολοένα σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αναπτύχθηκε μια σειρά καινοτόμων και πρωτοποριακών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου, η οποία έφερε την επανάσταση στον τομέα της ογκολογίας και έδωσε στους ασθενείς νέες ελπίδες.

Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ο τομέας διαγνωστικών κυκλοφορεί μια σειρά επαναστατικών προϊόντων σε διάφορους τομείς ιατρικών δοκιμών. Σε αυτά συγκαταλέγεται η πρώτη στον κόσμο αυτοματοποιημένη εργαστηριακή διαγνωστική συσκευή, ένα όργανο που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αρκετές εξετάσεις παράλληλα, και αποτελεί πραγματική επανάσταση στον διαγνωστικό έλεγχο. Το 1997, η Roche εξαγοράζει την Boehringer Mannheim και γίνεται παγκόσμιος ηγέτης στα in vitro διαγνωστικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην περίθαλψη του διαβήτη.

Η Roche και η Chugai συμμαχούν για τη δημιουργία μιας φαρμακευτικής εταιρείας με γνώμονα την έρευνα στην Ιαπωνία. Η νέα εταιρεία, που ονομάζεται Chugai Pharmaceutical Co., Ltd, είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Nippon Roche και της Chugai. Ειδικεύεται στα φαρμακευτικά προϊόντα που διατίθενται με συνταγή, με ισχυρό πλεονέκτημα στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Μετά την αγορά του 60% των μετοχών της Genentech το 1990, η Roche αποκτά τις υπόλοιπες μετοχές της Genentech το 2009, συγχωνεύοντας επίσημα τους δύο φαρμακευτικούς κολοσσούς. Τα συνδυασμένα χαρτοφυλάκιά τους τις καθιστούν τη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο που εστιάζει στη χρήση ανθρώπινης γενετικής πληροφορίας για την ανάπτυξη φαρμάκων για ασθενείς με σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή παθήσεις. Η συγχώνευση παρέχει επίσης στη Roche πρόσβαση σε μια σειρά νέων φαρμάκων και επιστημονικών ερευνών, ενώ η Genentech επωφελείται από τη μακρά ιστορία επιστημονικής υπεροχής της Roche, την ευρεία νομισματική υποστήριξη και τις συνεργασίες στην παγκόσμια αγορά.

Μετά από τρεις δεκαετίες εστίασης κυρίως σε θεραπείες για τον καρκίνο, η Roche χρησιμοποιεί τις ταχείες εξελίξεις στη μοριακή βιολογία για να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και αναπτύσσει θεραπείες σε τομείς όπως οι νευροεπιστήμες, η πολλαπλή σκλήρυνση, η οφθαλμολογία και η αιματολογία.

Αντιμέτωπη με τον ολοένα αυξανόμενο όγκο δεδομένων, τους νέους τρόπους διάρθρωσης και αξιοποίησής τους, καθώς και την άνοδο της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η Roche συνεργάζεται με ειδικούς στον τομέα αυτόν. Το 2018, η Roche εξαγοράζει τη Flatiron Health, ηγέτιδα εταιρεία στην επεξεργασία κλινικών δεδομένων, καθώς και τη Foundation Medicine, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής ανάλυσης καρκίνου και ειδική στον προσδιορισμό προφίλ γονιδιώματος. Αυτές οι εξαγορές επιτρέπουν στη Roche να κατανοήσει περαιτέρω την ιατρική ακριβείας, φέρνοντάς μας όλο και πιο κοντά στην εκπλήρωση της δέσμευσης για εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη.

Η Roche εξαγοράζει τη Spark Therapeutics, μια εταιρεία με έδρα στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. η οποία ιδρύθηκε για να αμφισβητήσει το αναπόφευκτο των γενετικών ασθενειών. Από κοινού, μπορούν να επεκτείνουν την κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και των γενετικών ανωμαλιών για την ανάπτυξη ειδικά προσαρμοσμένων πρωτοποριακών θεραπειών για ασθενείς που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες γενετικές ασθένειες, στοχεύοντας στις γενεσιουργούς αιτίες.

H πανδημία του κορωνοϊού το 2020 αποτελεί μια νέα πρόκληση για τη Roche. Η προστασία των εργαζομένων της είναι υψίστης σημασίας, αλλά η διατήρηση της παραγωγής βασικών φαρμάκων είναι κρίσιμη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν θεραπείες και λύσεις που σώζουν ζωές. Η εταιρεία κατάφερε να αναπτύξει αξιόπιστα τεστ για τον ιό COVID-19 με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ παράλληλα συνέχισε να αναπτύσσει νέα καινοτόμα φάρμακα που στοχεύουν σε ευρύ φάσμα ασθενειών.

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.