Αναγκαία η επέκταση του ΟΙΚΟΘΕΝ σε περισσότερα ογκολογικά νοσοκομεία και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες

Η ανάγκη να επεκταθεί η κατ’ οίκον χορήγηση θεραπειών στα πρότυπα του ΟΙΚΟΘΕΝ τόσο σε άλλα νοσοκομεία όσο και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση τονίστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

«Το ΟΙΚΟΘΕΝ, το οποίο εντάχθηκε στην ευρύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Νοσοκομείο στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ), συν-δημιουργήθηκε με επίκεντρο τον ασθενή, ανοίγοντας  το δρόμο σε θεραπευτικά μονοπάτια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιάβατα. Μέσα από αυτό το πρότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα έγινε σαφές ότι νεοπλασματικές θεραπείες που μέχρι πρότινος περιορίζονταν στην αποκλειστική χορήγηση εντός νοσοκομείου μπορούν με ασφάλεια να χορηγηθούν στο σπίτι του ασθενούς. Η έως τώρα εξαιρετική εμπειρία αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για άμεση επέκταση του ΟΙΚΟΘΕΝ, τόσο σε περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς και νοσοκομεία όσο και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση όπου υπάρχει έτοιμη προτυποποίηση και μπορει να εφαρμοστεί άμεσα»  επεσήμανε η Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer της Roche Hellas, στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο “Νέα πρότυπα αποκεντρωμένης νοσοκομειακής φροντίδας: Το παράδειγμα του ΟΙΚΟΘΕΝ”, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη για διαρκή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κοινωνικών εταίρων για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής A, της Α' Παθολογικής – Ογκολογικής κλινικής του ΓΟAΝΑ “Άγιος Σάββας”, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΟΙΚΟΘΕΝ, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ, αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» και τα πολλαπλά οφέλη του. Παρουσιάζοντας συγκινητικές μαρτυρίες ασθενών είπε πως η θεραπεία στο σπίτι αλλάζει πραγματικά τις ζωές τους. Εξοικονομείται χρόνος και οικονομικοί πόροι καθώς δεν υπάρχει μετακίνηση και αναμονή, προστατεύεται ο ασθενής από την έκθεσή του σε χώρους με πολύ κόσμο, υπάρχει ποιοτικότερη επαφή με τους Επαγγελματίες Υγείας και στο τέλος της ημέρας ο ασθενής έχει βελτιωμένη ψυχολογία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα». Επιπρόσθετα, ο κος Νικολάου αναφέρθηκε στη πολλαπλασιαστική αξία της ομάδας που εργάστηκε με πάθος και αφοσίωση τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του ΟΙΚΟΘΕΝ, και στην υποστήριξη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (την προηγούμενη και την τωρινή) καθώς και στον ρόλο του ΟΔΙΠΥ. Όπως δήλωσε «χωρίς την ομάδα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ».

Η  Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ., Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών μίλησε για τα οφέλη της αποκεντρωμένης θεραπείας για τους ασθενείς ενώ σημείωσε πως και το ίδιο το σύστημα υγείας μόνο να κερδίσει μπορεί από τέτοια προγράμματα καθώς εξοικονομούνται πόροι και για το ίδιο το σύστημα. Ταυτόχρονα τόνισε και εκείνη την ανάγκη να επεκταθεί άμεσα το ΟΙΚΟΘΕΝ και σε άλλα νοσοκομεία γιατί η ταλαιπωρία των ασθενών με τις αναμονές σήμερα είναι μεγάλη.

Παράλληλα, ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ. Υπεύθυνος του  Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε απέναντι στις προοπτικές που ανοίγονται για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα την Πολλαπλή Σκλήρυνση, δηλώνοντας πως στην Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη προτυποποίηση και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα άμεσα σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και στη συνέχεια, με τους κατάλληλους πόρους, σε περισσότερους ασθενείς.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν και οι: Βασίλης Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), ο οποίος δήλωσε πως ο ΟΔΙΠΥ στηρίζει έμπρακτα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ενέταξε το ΟΙΚΟΘΕΝ στο πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ και πως στόχος είναι να επεκταθεί, όσο είναι εφικτό, προκειμένου να μεγαλώσει ο αριθμός των ωφελούμενων και να δημιουργηθεί ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασθενών, και Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας χρειάζεται συστημικές βελτιώσεις όπως το ΟΙΚΟΘΕΝ, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για υπηρεσίες υγείας και για ένα σύστημα μακροχρόνιας φροντίδας.

Η Roche Hellas ήταν χρυσός χορηγός του Συνεδρίου.

Σχετικά με τη Roche

Ιδρύθηκε το 1896 στη Βασιλεία της Ελβετίας ως μία από τις πρώτες βιομηχανίες κατασκευής επώνυμων φαρμάκων. Από τότε έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο και σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στα in vitro διαγνωστικά.

Η εταιρεία επιδιώκει την επιστημονική αριστεία για να ανακαλύψει και να αναπτύξει φάρμακα και διαγνωστικά εργαλεία που βελτιώνουν τη ζωή και σώζουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της εξατομικευμένης φροντίδας υγείας και προσπαθούμε να μετασχηματίσουμε ακόμη περισσότερο τον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο. Προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε κάθε άνθρωπο, συνεργαζόμαστε με εταίρους και συνδυάζουμε τη δύναμη του κλάδου των Φαρμάκων και των Διαγνωστικών βασισμένοι σε πραγματικά κλινικά δεδομένα.

Αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας να αποδίδουμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε ό,τι κάνουμε, η Roche έχει αναδειχθεί για δεκατρία συνεχόμενα χρόνια ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στον Κλάδο Φαρμάκου βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones. Ταυτόχρονα, η διάκριση αυτή αποτυπώνει τις προσπάθειές μας να βελτιώνουμε την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε.

Η Genentech, στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό της, μέλος του Ομίλου της Roche. Η Roche κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Chugai Pharmaceutical, στην Ιαπωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες:  www.roche.com , www.roche.gr

Χρήσιμα έγγραφα

Εταιρικό ΠροφίλΚώδικας ΔεοντολογίαςΕταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα

Μπορείτε να υποβάλλετε αναφορές του Ν. 4990/2022 (προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου/whistleblowing) είτε μέσω της πλατφόρμας  είτε γραπτώς, αποστέλλοντας ταχυδρομικώς την αναφορά σας στη διεύθυνση Αλαμάνας 4 & Δελφών, 151 25, Μαρούσι, σε φάκελο με την ένδειξη "Αναφορά του Ν. 4990/2022 - Υπόψη Υ.Π.Π.Α.* της Roche (Hellas) Α.Ε." ή "Αναφορά του Ν. 4990/2022 - Υπόψη Υ.Π.Π.Α.* της Roche Diagnostics (Hellas) M.A.E." αναλόγως της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε. 

You may submit reports of Law 4990/2022 (protection of persons who report breaches of Union law/whistleblowing) via the platform or in written form, by sending your report by post to the address 4, Alamanas & Delfon Str., 15125, Maroussi, in an envelope marked "Report of Law 4990/2022 - Attention of the O.R.M.R.   of Roche (Hellas) S.A." or "Report of Law 4990/2022 - Attention of the O.R.M.R. of Roche Diagnostics (Hellas) Single Member S.A." depending on the company you are addressing to.

 * Υ.Π.Π.Α. / O.R.M.R.: Υπεύθυνος Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών / Officer responsible for the Receipt and Monitoring of Reports


Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.

ΕπικοινωνίαΠαγκοσμίωςlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeΣχετικά με τη RocheΠροϊόνταΣταδιοδρομίαΦαρμακοεπαγρύπνησηΙατρική ΠληροφόρησηΌροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναΟδηγίες χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσηςΠολιτική cookies