Καρδιαγγειακή νόσος

Τα διαγνωστικά στην καρδιομεταβολική νόσο

Ζούμε σε μια εποχή όπου ολοένα και περισσότερες διαδικασίες μπορούν να γίνουν κατά παραγγελία, τη στιγμή που θέλουμε. Από το φαγητό μέχρι τα έπιπλα, όλα είναι προσβάσιμα από την άνεση του σπιτιού μας. Πώς μπορεί όμως να επηρεάσει την υγεία μας η καθιστική ζωή;

Το να ενδώσει κανείς σε μια λιχουδιά χαλαρώνοντας το Σάββατο είναι μια απόλαυση που αποτελεί μέρος της ζωής. Ωστόσο, οι κακές διατροφικές επιλογές και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία.

Η καρδιομεταβολική νόσος δεν αποτελεί μεμονωμένη ασθένεια, αλλά περιλαμβάνει ένα εύρος παθήσεων.1 Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των επιπλοκών. Μπορεί να υπάρχουν ήδη ενδείξεις όταν το σώμα αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη - μια σημαντική ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και επιτρέπει στο σώμα να αποκτήσει την ενέργεια που χρειάζεται. Εάν αυτή η αντίσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας) προτού εξελιχθεί σε πιο σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου 2.

Από την έγκαιρη ανίχνευση και την υποστήριξη των παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής έως τις συσκευές αυτοδιαχείρισης μιας νόσου, οι ψηφιακές και διαγνωστικές λύσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας, καθώς ευθύνονται για το 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως, το 75% των οποίων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.³

Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν με την αντιμετώπιση ορισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια και η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ.3 Ωστόσο, στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις αγνοούνται τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και για να γίνει η κατάλληλη παρέμβαση απαιτούνται διαγνωστικές λύσεις.

Η διενέργεια εξετάσεων για την αξιολόγηση του κινδύνου, τον έλεγχο, τη διάγνωση, την πρόβλεψη και την παρακολούθηση της καρδιακής νόσου είναι απαραίτητη διαδικασία για την προστασία των ασθενών, καθώς συμβάλλει στη μείωση του άγχους, στην αποφυγή συνωστισμού στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, και σώζει ζωές. Σήμερα, οι προηγμένες τεχνολογίες και η πλήρης κατανόηση των ασθενειών δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την εξατομίκευση της θεραπείας, τη μείωση των περιττών δαπανών και συμβάλλουν στην προστασία των ανθρώπων σε στιγμές ανάγκης.

Εντοπίσαμε τρεις βασικούς τομείς στους οποίους οι εξελίξεις στον τομέα των διαγνωστικών επιφέρουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά την ευημερία των ασθενών:

Σε περίπτωση υποψίας εμφράγματος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη παρέμβαση. Η επιτάχυνση της διάγνωσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους του ασθενούς, στη μείωση του συνωστισμού στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στη μείωση του κόστους για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους βιοδείκτες, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βελτιώσουν την ακρίβεια της διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας, να προβλέψουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός περιστατικού στο μέλλον και να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου4,5. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι δείκτες μπορούν ακόμη και να παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη της νόσου των ασθενών και να προτείνουν προσαρμογές στη θεραπεία.6-10

Σε άτομα με αυτόν τον τύπο ακανόνιστου καρδιακού παλμού, οι βιοδείκτες μπορούν να παρέχουν πιο εξατομικευμένες προβλέψεις για τον κίνδυνο αιμορραγίας, να συμβάλλουν στη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων και να περιορίσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 463 εκατομμύρια ανθρώπους¹¹ και οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση ύψους περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (~1,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ).¹²

Η διαχείριση του διαβήτη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ των ατόμων που ζουν με αυτή τη χρόνια ασθένεια και των ιατρών τους. Εάν δεν διατηρηθούν τα βέλτιστα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, οι νεφροί και τα νεύρα μπορεί να υποστούν βλάβη.

Η εκπαίδευση, η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης και η υποστήριξη από τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψης είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχημένη θεραπεία του διαβήτη. Οι ψηφιακές λύσεις βοηθούν τους ιατρούς να αναγνωρίσουν τα μοτίβα της γλυκόζης και να προσαρμόσουν κατάλληλα τη θεραπεία. Επιπλέον, υποστηρίζουν τα άτομα με διαβήτη στην καθημερινή τους αυτοδιαχείριση.

Υπάρχουν πολλές μορφές διαβήτη. Αν και η καθεμιά συνοδεύεται από τις δικές της μοναδικές προκλήσεις, όλες απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ των ατόμων με διαβήτη και των ομάδων υγειονομικής περίθαλψης.

Ο διαβήτης ταξινομείται σε έξι τύπους στους οποίους περιλαμβάνονται σπάνιες ειδικές μορφές, καθώς και υβριδικές και μη ταξινομημένες μορφές διαβήτη. Όλοι οι τύποι διαβήτη έχουν διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο.

Οι βασικοί τύποι είναι οι εξής:

Ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο Δτ1 είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες στην παιδική ηλικία που, προς το παρόν, δεν μπορεί να προληφθεί. Όταν δεν αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη, είναι απειλητικός για τη ζωή. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να ζήσουν δραστήρια και ικανοποιητική ζωή, αλλά μόνο με την αδιάλειπτη χορήγηση εξωτερικής ινσουλίνης, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, καθημερινές ενέσεις και αντλίες ινσουλίνης.

Αντιπροσωπεύοντας τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου το 90%) των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως,13 ο Δτ2 χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης καθώς και από μειωμένη δράση (αντίσταση) στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (π.χ. προσαρμογή της διατροφής και αυξημένη σωματική δραστηριότητα)14 σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή (χάπια ή/και ενέσιμες ορμόνες, όπως GLP-1 και ινσουλίνη), όπως απαιτείται. Σε πολλές περιπτώσεις, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει τη φαρμακευτική αγωγή. Ο Δτ2, ως χρόνια πάθηση και λόγω των γενετικών αιτιών της, είναι πιθανό να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που ανιχνεύεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις έγκυες γυναίκες που αναπτύσσουν παροδικό διαβήτη κύησης τα μωρά ενδέχεται να είναι πιο μεγάλα από την ηλικία της κύησης στην οποία αντιστοιχούν. Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης Δτ2 στο μέλλον.

Αλλάζοντας τον τρόπο εξέτασης για ασθενείς και παρόχους

Η Roche αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στους καρδιακούς βιοδείκτες. Ως εκ τούτου, κατανοούμε τη σημασία του χρόνου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες υγείας. Έτσι αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο σύνολο διαγνωστικών λύσεων που δίνουν καίριες απαντήσεις σε σημαντικές στιγμές λήψης αποφάσεων, για τα εργαστήρια και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Όταν οι ασθενείς προσέρχονται με μη ειδικά συμπτώματα, η διάγνωση της αιτίας μπορεί να είναι δύσκολη. Ο παραδοσιακός τρόπος εξέτασης περιλαμβάνει ένα υπερηχοκαρδιογράφημα το οποίο απαιτεί σημαντικούς ιατρικούς πόρους και μπορεί να είναι χρονοβόρο, τη στιγμή που ο χρόνος για τον ασθενή είναι πολύτιμος.

 Εντοπίσαμε έναν ειδικού τύπου βιοδείκτη που ονομάζεται, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση, την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, την παρακολούθηση της καρδιακής ανεπάρκειας ή την πρόβλεψη του κινδύνου αιμορραγίας. Κάτι τέτοιο ενισχύει την ικανότητα των κλινικών ιατρών να λάβουν τη σωστή απόφαση νωρίτερα, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τα αποτελέσματα και την ποιότητα ζωής, μειώνοντας παράλληλα το κόστος περίθαλψης.15

Ο πόνος στο στήθος είναι συχνά ενδεικτικό σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν οι ασθενείς με υποψία εμφράγματος προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, η ταχεία και ακριβής διάγνωση είναι κρίσιμη για τη μείωση του άγχους των ασθενών, την αποφυγή του συνωστισμού στα επείγοντα και την εξοικονόμηση κόστους για το σύστημα υγείας.

Προβαίνοντας σε έναν συνδυασμό τεχνικών βελτιώσεων και υποστηρίζοντας τις σωστές κλινικές μελέτες, έχουμε βελτιώσει τον τρόπο διάγνωσης των εμφραγμάτων παγκοσμίως, καθώς και την αξιολόγηση του κινδύνου επιπλοκών μετά από μείζονα χειρουργική επέμβαση.16-18

Ηείναι ένας ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός παλμός που αποτελεί μεγάλο (και αυξανόμενο) πρόβλημα καθώς θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο εγκεφαλικού. Η κύρια θεραπεία πρόληψης του εγκεφαλικού είναι η λήψη από του στόματος αντιπηκτικών. Αν και είναι αποτελεσματικά, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας ενός ατόμου. 

Για να βοηθήσουμε τους ιατρούς να κατανοήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας ενός ασθενούς, αναπτύξαμε μια μέθοδο βαθμολόγησης που ελέγχει την παρουσία συγκεκριμένων βιοδεικτών (Roche GDF-15, NT-proBNP και TnT-hs) οι οποίοι επιτρέπουν στους κλινικούς ιατρούς να διαχειρίζονται καλύτερα κάθε ασθενή ξεχωριστά. Αυτή είναι η πραγματική εξατομικευμένη ιατρική.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου τα άτομα με διαβήτη θα μπορούν να ζήσουν με πληρότητα και υγεία, χωρίς να ανησυχούν για τη θεραπεία τους στην καθημερινότητα.

Για τον λόγο αυτό, πήγαμε τη διαχείριση του διαβήτη στο επόμενο επίπεδο με ένα ανοιχτό οικοσύστημα που ενσωματώνει λύσεις και υπηρεσίες για τη διαχείριση του διαβήτη και δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής μας για ολοκληρωμένη εξατομικευμένη διαχείριση του διαβήτη. Με τα συστήματα παρακολούθησης γλυκόζης και παροχής ινσουλίνης και μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές διαχείρισης του διαβήτη, βοηθάμε τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα τον διαβήτη τους στην καθημερινή ζωή, ώστε να βιώνουν πραγματική ανακούφιση μέρα και νύχτα.

Για τους επαγγελματίες υγείας, αναπτύξαμε ψηφιακές λύσεις που παρέχουν βαθύτερες γνώσεις και καλύτερη κατανόηση της χρόνιας πάθησης, και δίνουν τη δυνατότητα για πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή της θεραπείας που μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, η Roche δεσμεύεται να κάνει τη διαφορά.

Η καρδιομεταβολική νόσος αποτελεί τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα και προσωπική πρόκληση για εμάς. Για περισσότερα από 30 χρόνια παρέχουμε μοναδικές διαγνωστικές λύσεις για να μετριαστεί η επιβάρυνση των συγκεκριμένων ασθενειών τόσο στους ανθρώπους όσο και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Τα στατιστικά δείχνουν ότι η παγκόσμια επίπτωση της καρδιομεταβολικής νόσου επιταχύνεται,19 γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε αδιάκοπα το έργο μας.

Παραπομπές:

  1. American College for Cardiology. Cardiometabolic Initiatives.Πρόσβαση 9 Μαρτίου 2021.

  2. Guo F, Moellering DR, Garvey WT. The progression of cardiometabolic disease: validation of a new cardiometabolic disease staging system applicable to obesity. Obesity (Silver Spring). 2014;22(1):110-118.

  3. World Health Organization. Cardio Vascular Diseases (CVDs).Πρόσβαση 9 Μαρτίου 2021.

  4. Bettencourt P, Azevedo A, Pimenta J, Friões F, Ferreira S, Ferreira A. N-terminal-pro-brain natriuretic peptide predicts outcome after hospital discharge in heart failure patients. Circulation. 2004;110(15):2168-2174.

  5. Salah K, Kok WE, Eurlings LW, et al. A novel discharge risk model for patients hospitalised for acute decompensated heart failure incorporating N-terminal pro-B-type natriuretic peptide levels: a European coLlaboration on Acute decompeNsated Heart Failure: ELAN-HF Score. Heart. 2014;100(2):115-125.

  6. Ponikowski P, Voors AA, Anker SD, et al. 2016 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure: The Task Force for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure of the European Society of Cardiology (ESC). Developed with the special contribution of the Heart Failure Association (HFA) of the ESC. Eur J Heart Fail. 2016;18(8):891-975.

  7. Yancy CW, Jessup M, Bozkurt B, et al. 2017 ACC/AHA/HFSA Focused Update of the 2013 ACCF/AHA Guideline for the Management of Heart Failure: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines and the Heart Failure Society of America. Circulation. 2017;136(6):e137-e161.

  8. Masson S, Latini R, Anand IS, et al. Prognostic value of changes in N-terminal pro-brain natriuretic peptide in Val-HeFT (Valsartan Heart Failure Trial). J Am Coll Cardiol. 2008;52(12):997-1003.

  9. Zile MR, Claggett BL, Prescott MF, et al. Prognostic Implications of Changes in N-Terminal Pro-B-Type Natriuretic Peptide in Patients With Heart Failure. J Am Coll Cardiol. 2016;68(22):2425-2436.

  10. McKie PM, Burnett JC Jr. NT-proBNP: The Gold Standard Biomarker in Heart Failure. J Am Coll Cardiol. 2016;68(22):2437-2439.

  11. International Diabetes Federation. Diabetes Atlas 9th Edition (2019) – Global Fact Sheet.Πρόσβαση 9 Μαρτίου 2021.

  12. Bommer C, Heesemann E, Sagalova V, et al. The global economic burden of diabetes in adults aged 20-79 years: a cost-of-illness study. Lancet Diabetes Endocrinol. 2017;5(6):423-430.

  13. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Managing Diabetes.Πρόσβαση 9 Μαρτίου 2021.

  14. International Diabetes Federation. Type 2 Diabetes.Πρόσβαση 9 Μαρτίου 2021.

  15. Ponikowski P, Anker SD, AlHabib KF, et al. Heart failure: preventing disease and death worldwide. ESC Heart Fail. 2014;1(1):4-25.

  16. Twerenbold R, Costabel JP, Nestelberger T, et al. Outcome of Applying the ESC 0/1-hour Algorithm in Patients With Suspected Myocardial Infarction. J Am Coll Cardiol. 2019;74(4):483-494.

  17. Chew DP, Lambrakis K, Blyth A, et al. A Randomized Trial of a 1-Hour Troponin T Protocol in Suspected Acute Coronary Syndromes: The Rapid Assessment of Possible Acute Coronary Syndrome in the Emergency Department With High-Sensitivity Troponin T Study (RAPID-TnT). Circulation. 2019;140(19):1543-1556.

  18. Stoyanov KM, Hund H, Biener M, et al. RAPID-CPU: a prospective study on implementation of the ESC 0/1-hour algorithm and safety of discharge after rule-out of myocardial infarction. Eur Heart J Acute Cardiovasc Care. 2020;9(1):39-51.

  19. Amegah AK. Tackling the Growing Burden of Cardiovascular Diseases in Sub-Saharan Africa. Circulation. 2018;138(22):2449-2451.

Ανακαλύψτε περισσότερα

For Diagnostics customersRoche Diabetes

RDH General Commercial Registry number: 3928401000

Μπορείτε να υποβάλλετε αναφορές του Ν. 4990/2022 (προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου/whistleblowing) είτε μέσω της πλατφόρμας  είτε γραπτώς, αποστέλλοντας ταχυδρομικώς την αναφορά σας στη διεύθυνση Αλαμάνας 4 & Δελφών, 151 25, Μαρούσι, σε φάκελο με την ένδειξη "Αναφορά του Ν. 4990/2022 - Υπόψη Υ.Π.Π.Α.* της Roche (Hellas) Α.Ε." ή "Αναφορά του Ν. 4990/2022 - Υπόψη Υ.Π.Π.Α.* της Roche Diagnostics (Hellas) M.A.E." αναλόγως της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε. 

You may submit reports of Law 4990/2022 (protection of persons who report breaches of Union law/whistleblowing) via the platform or in written form, by sending your report by post to the address 4, Alamanas & Delfon Str., 15125, Maroussi, in an envelope marked "Report of Law 4990/2022 - Attention of the O.R.M.R.   of Roche (Hellas) S.A." or "Report of Law 4990/2022 - Attention of the O.R.M.R. of Roche Diagnostics (Hellas) Single Member S.A." depending on the company you are addressing to.

 * Υ.Π.Π.Α. / O.R.M.R.: Υπεύθυνος Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών / Officer responsible for the Receipt and Monitoring of Reports


Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.

ΕπικοινωνίαΠαγκοσμίωςlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeΣχετικά με τη RocheΠροϊόνταΣταδιοδρομίαΦαρμακοεπαγρύπνησηΙατρική ΠληροφόρησηΌροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναΟδηγίες χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσηςΠολιτική cookies