Ιστορία

Από την έναρξη της λειτουργίας της Roche, ο Fritz Hoffmann-La Roche, ο διορατικός ιδρυτής της είχε εστιάσει τους στόχους της εταιρείας του στην καινοτομία και στην εδραίωση μιας διεθνούς παρουσίας.

Τα νέα προϊόντα και η χρήση καινοτόμων τεχνικών μάρκετινγκ βοήθησαν την εταιρεία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα στις ευρωπαϊκές αγορές, στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία. Ένα από τα εξέχοντα και διαχρονικά χαρακτηριστικά της εταιρικής κουλτούρας της Roche είναι η έμφαση που δίνει στο να προσφέρει στις κατά τόπους θυγατρικές της εταιρείες τη δυνατότητα να επιδεικνύουν την επιχειρηματική τους πρωτοβουλία και να αντιδρούν με ευελιξία στις προτιμήσεις και τις ανάγκες της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται.

Ο αξιοσημείωτος αριθμός των ιατρικών καινοτομιών της, που ξεκίνησαν από τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, έχει εδραιώσει τη Roche παγκοσμίως ως ηγέτιδα εταιρεία στην υγειονομική περίθαλψη. Η καινοτομία –είτε αφορά στην ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών, είτε στην καινοτόμο προσέγγισή μας ως προς την επιχειρηματική εξέλιξη– ήταν πάντοτε, και θα εξακολουθήσει να είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Roche μπαίνει στην αγορά ψυχοτρόπων φαρμάκων με την επαναστατική ανακάλυψη των βενζοδιαζεπινών.

Το 1968 η Roche επενδύει δυναμικά και στον τομέα των διαγνωστικών (σε έναν από τους πολλούς νέους τομείς στους οποίους ο Όμιλος διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων του κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970).

Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η Roche εξελίσσεται σε κυρίαρχη εταιρεία στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας. 

Το 1982 παρουσιάζεται το πρωτοπόρο αντιβιοτικό Rocephin για την αντιμετώπιση σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως εντός των νοσοκομείων.

Το 1987 κυκλοφορεί στην αγορά το Roferon-A της Roche, το πρώτο φάρμακο στον κόσμο κατασκευασμένο με γενετική μηχανική, για χρήση στην ογκολογία και την ιολογία.

Το 1990 εξαγοράζει ένα πλειοψηφικό πακέτο της Genentech, γεγονός που σύντομα θέτει τη Roche επικεφαλής στη βιοτεχνολογία και στη γενετική/γονιδιωματική.

Η απόκτηση των δικαιωμάτων για την πατέντα της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) το 1991, αποτελεί την απαρχή ενός καινούριου τομέα, της μοριακής διαγνωστικής. Έκτοτε η Roche αναπτύσσει και εμπορευματοποιεί αυτήν την επαναστατική τεχνολογία για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών και ερευνητικών εφαρμογών.

Το 1994 η Roche αποκτά τη Syntex, ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία μας στη φαρμακευτική αγορά των Η.Π.Α. και βάζοντας τις βάσεις για τη σημερινή κυρίαρχη θέση της στα φάρμακα για τη μεταμόσχευση.

Το 1995 κυκλοφορεί από τη Roche το πρώτο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο (CellCept), καθώς και o πρώτος αναστολέας της πρωτεάσης ως αντιρετροϊκή αγωγή (Invirase).

To 1997 χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή στην κυκλοφορία του πρώτου μονοκλωνικού αντισώματος στον τομέα της ογκολογίας (MabThera). Ο Όμιλος Roche κατέχει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων.

Το 1998 με την εξαγορά της Boehringer Mannheim, η Roche κάνει ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προόδου στην ιστορία της. Σύντομα θα κατακτήσει ηγετική θέση και στον Κλάδο των Διαγνωστικών.

Το 2002 η Roche επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της Chugai, μιας από τις πιο σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ιαπωνίας.

Το 2004 ο Τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων εξαγοράζεται από την Bayer με στόχο την αποκλειστική δέσμευση της Roche στην ανάπτυξη καινοτόμων Φαρμάκων και Διαγνωστικών.

Από το 2006, η Roche ανοίγει το δρόμο της εξατομικευμένης θεραπείας, παρουσιάζοντας ποικίλα παραδείγματα συνύφανσης της διαγνωστικής και της φαρμακευτικής τεχνογνωσίας στους τομείς της θεραπείας του καρκίνου και των ιογενών νόσων. Το Herceptin της Roche, αποτελεί το πρώτο παράδειγμα εξατομικευμένης θεραπείας στον τομέα της ογκολογίας.

Από το 2007 η Roche εκπροσωπείται στην Ελλάδα από δύο ανεξάρτητες εταιρείες, τη Roche (Hellas) A.E., η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο Φαρμάκων και τη Roche Diagnostics (Hellas) Α.Ε., που διαθέτει διαγνωστικά προϊόντα.

Στην αρχή του 2008 η Roche προχωρά σε οριστική συμφωνία συγχώνευσης διασφαλίζοντας την ηγετική της θέση με τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της με in-vitro διαγνωστικά συστήματα και ογκολογικά φάρμακα.

Το 2009 ολοκληρώνεται η εξαγορά της Genentech από τη Roche, με τον κολοσσό στον τομέα της Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ να καθίσταται πλέον στο σύνολό του μέλος του Ομίλου της Roche.