Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Ορισμός- Επιδημιολογία: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό υμένα (υμενίτιδα) των μικρών αρθρώσεων. Είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού επιτίθενται και καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων, μέχρι και χρόνια αναπηρία.

Η νόσος έχει παγκόσμια κατανομή και αποτελεί την πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδη αρθροπάθεια. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια φυλετική ή γεωγραφική προδιάθεση. Προσβάλλει περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού, με συχνότητα άνδρες:γυναίκες 1:3. Στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου κυμαίνεται στο 0,6-1%. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά μεγαλύτερη επίπτωση εμφανίζεται στα 30-50 έτη για τις γυναίκες και στα 50-60 έτη για τους άνδρες. 

Προδιαθεσικοί παράγοντες: Η αιτιολογία είναι άγνωστη και ενδεχομένως πολυπαραγοντική. Πιστεύεται ότι λοιμώδεις, ανοσογενετικοί, ορμονικοί, ψυχοκοινωνικοί, διαιτητικοί παράγοντες αλλά και γενετικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Κλινική εικόνα: Η έναρξη της νόσου είναι συνήθως ήπια και λανθάνουσα, αλλά μπορεί να είναι και οξεία. Εμφανίζεται κατά κανόνα ως συμμετρική πολυαρθρίτιδα και παρουσιάζει συνήθως εξάρσεις και υφέσεις. Η νόσος εμφανίζεται κυρίως με αρθρικές εκδηλώσεις, αλλά συχνά εμφανίζονται και εξωαρθρικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα την προσβολή διαφόρων ιστών και οργάνων. 

A) Αρθρικές εκδηλώσεις: Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι οι μικρές αρθρώσεις των άκρων χειρών (πηχεοκαρπικές, μετακάρπια, εγγύς μεσοφαλαγγικές) και ποδών (ποδοκνημικές, μεταταρσοφαλλαγικές) αλλά μπορεί να προσβληθεί και οποιαδήποτε μεγάλη άρθρωση (γόνατο, αγκώνας, ώμος, κροταφογναθική άρθρωση). Χαρακτηριστικό σύμπτωμα αποτελεί η πρωινή δυσκαμψία και πόνος στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις χαρακτηρίζονται από πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα και περιορισμό των κινήσεων. Όταν η νόσος παραμείνει για πολύ καιρό, μπορεί να προκύψει μη αναστρέψιμη οστική βλάβη, με τελικό αποτέλεσμα τις παραμορφώσεις και την αστάθεια των αρθρώσεων. Η προσβολή της σπονδυλικής στήλης, και κυρίως του πρώτου και δεύτερου αυχενικού σπονδύλου παρατηρείται κατά κανόνα σε προχωρημένα στάδια της νόσου.  Η αρχική προσβολή περιορίζεται σε λίγες αρθρώσεις αλλά προοδευτικά ο αριθμός των προσβεβλημένων αρθρώσεων αυξάνεται. Ο αριθμός των προσβεβλημένων αρθρώσεων σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου και τη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς.

B) Εξωαρθρικές εκδηλώσεις: Είναι συχνότερες σε ασθενείς με θετικό ρευματοειδή παράγοντα, και μπορεί και να προηγούνται των συμπτωμάτων αρθρίτιδας (π.χ. οι πνευμονικές εκδηλώσεις). Οι κυριότερες είναι:

  1. Τα ρευματοειδή οζίδια. Αυτά είναι κυρίως υποδόρια και ανώδυνα και εμφανίζονται σε θέσεις όπου ασκείται πίεση συνήθως. Παρατηρούνται σε μια συχνότητα 20% περίπου.

  2. Προσβολή οφθαλμών, που εκδηλώνεται με εξέρυθρους και επώδυνους οφθαλμούς.

  3. Σύνδρομο Sjögren, με ξηροστομία και ξηροφθαλμία στο 15% περίπου των ασθενών.

  4. Νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, περιφερική νευροπάθεια, αυχενική μυελοπάθεια.

  5. Πνευμονικές εκδηλώσεις, που παρουσιάζονται στο 20-30% των περιπτώσεων, όπως πνευμονική υπέρταση, διάμεση πνευμονική ίνωση, πλευρίτιδα.

  6. Καρδιακές εκδηλώσεις, όπως η περικαρδίτιδα, βαλβιδοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια. 

  7. Ρευματοειδής αγγειίτιδα, προσβάλλει το 5-15% των ασθενών. Μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα με εξελκώσεις, αλλά και ως αγγειίτιδα των αγγείων μεσαίου μεγέθους (π.χ. αρτηρίτιδα σπλάγχνων).

  8. Άλλες εκδηλώσεις, όπως προσβολή των μυών (μυοσίτιδα, ατροφία μυών), οστεοπόρωση, παλαμιαίο ερύθημα. 

Διάγνωση: Η διάγνωση είναι κλινική. Δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει τη διάγνωση, και γι’ αυτό μπορεί η διάγνωση να είναι δύσκολη στα αρχικά στάδια της νόσου. Ο γιατρός βασίζεται σε διαγνωστικά κριτήρια που περιλαμβάνουν κλινική εξέταση, κάποια εργαστηριακά ευρήματα αλλά και απεικονιστικά με ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων. 

περισσότερα για την ανοσολογία

Δείτε περισσότερα

Μπορείτε να υποβάλλετε αναφορές του Ν. 4990/2022 (προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου/whistleblowing) είτε μέσω της πλατφόρμας  είτε γραπτώς, αποστέλλοντας ταχυδρομικώς την αναφορά σας στη διεύθυνση Αλαμάνας 4 & Δελφών, 151 25, Μαρούσι, σε φάκελο με την ένδειξη "Αναφορά του Ν. 4990/2022 - Υπόψη Υ.Π.Π.Α.* της Roche (Hellas) Α.Ε." ή "Αναφορά του Ν. 4990/2022 - Υπόψη Υ.Π.Π.Α.* της Roche Diagnostics (Hellas) M.A.E." αναλόγως της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε. 

You may submit reports of Law 4990/2022 (protection of persons who report breaches of Union law/whistleblowing) via the platform or in written form, by sending your report by post to the address 4, Alamanas & Delfon Str., 15125, Maroussi, in an envelope marked "Report of Law 4990/2022 - Attention of the O.R.M.R.   of Roche (Hellas) S.A." or "Report of Law 4990/2022 - Attention of the O.R.M.R. of Roche Diagnostics (Hellas) Single Member S.A." depending on the company you are addressing to.

 * Υ.Π.Π.Α. / O.R.M.R.: Υπεύθυνος Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών / Officer responsible for the Receipt and Monitoring of Reports


Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.

ΕπικοινωνίαΠαγκοσμίωςlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeΣχετικά με τη RocheΠροϊόνταΣταδιοδρομίαΦαρμακοεπαγρύπνησηΙατρική ΠληροφόρησηΌροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναΟδηγίες χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσηςΠολιτική cookies