Η διάγνωση του καρκίνου είναι ένα θέμα πολύ προσωπικό, αλλά μπορεί να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο. Ο καρκίνος ευθύνεται για περίπου έναν στους έξι θανάτους,1 με περίπου το 70% των περιπτώσεων να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.2 Γενετικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής, καθώς και ορισμένα λοιμώδη νοσήματα είναι αξιοσημείωτοι παράγοντες που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.2
Η νόσος ξεκινά με μια διαταραχή του αυστηρά ρυθμιζόμενου κύκλου της κυτταρικής αναπαραγωγής. Οι αλλαγές εντός ενός μόνο κυττάρου (η βλάβη στο DNA του, για παράδειγμα) μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά του να επιδιορθώνεται ή να αυτοκαταστρέφεται. Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κυττάρων που ονομάζεται όγκος. Εάν είναι κακοήθης, αυτή η μάζα μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να εισχωρήσει σε άλλα μέρη του σώματος ή να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.2
Με συνολικό ύψος 80,2 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ το 2015, το άμεσο ιατρικό κόστος του καρκίνου είναι σημαντικό, όμως αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.3 Ο συγκλονιστικός αντίκτυπος του καρκίνου εκτείνεται πέρα από το άτομο, επηρεάζοντας την άμεση και ευρύτερη οικογένεια, φίλους, συναδέλφους, εργοδότες και άλλους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συχνότητα των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο αυξάνεται. Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γήρανση και τον αυξανόμενο πληθυσμό. Εάν εντοπιστεί έγκαιρα, τα ποσοστά επιβίωσης πολλών ανθρώπων που ζουν με καρκίνο βελτιώνονται. Πολλά είδη καρκίνου δεν ανιχνεύονται αρκετά έγκαιρα κατά την ανάπτυξή τους ώστε να επηρεαστεί θετικά η επιβίωση, συχνά λόγω περιορισμένου προσυμπτωματικού ελέγχου.1,4 Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει αύξηση των περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως τις επόμενες δύο δεκαετίες σε ποσοστό 60%.2 Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναμένουν αύξηση κατά 81% στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο.4 Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, οι καθυστερήσεις στη θεραπεία που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 είναι πιθανό να επηρεάσουν περαιτέρω τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο.
Η πρόσβαση σε έγκαιρο, ακριβή έλεγχο, η ποιοτική θεραπεία και η μετέπειτα παρακολούθηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης4 και για να έχουν οι ασθενείς τη δυνατότητα να περνούν λιγότερο (ή καθόλου) χρόνο στο νοσοκομείο
Για έναν άνθρωπο, η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι συνταρακτική, αλλά από αυτή τη διάγνωση αναδύεται μια πορεία που οδηγεί μπροστά. Τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές μας στη διαχείριση των ασθενειών σημειώνουν αξιοσημείωτη πρόοδο, από την έγκαιρη πρόληψη έως τις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία και τη διαχείριση της νόσου. Επιπλέον, τα εξελισσόμενα εργαλεία βοηθούν τους κλινικούς ιατρούς να αποκτήσουν άφθονες πληροφορίες για μεμονωμένους ασθενείς και να συμβουλεύονται απρόσκοπτα τους συναδέλφους τους όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Για τους ασθενείς, τα διαγνωστικά κατευθύνουν σχεδόν κάθε σημαντική απόφαση, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, ώστε να τους προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για μια υγιή ζωή:
Καθώς ορισμένα είδη καρκίνου είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια, τα προγράμματα αξιολόγησης βοηθούν τους ανθρώπους να καταλάβουν εάν έχουν προδιάθεση ή αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν.
Με μια κλινική εξέταση, με ανάλυση του ιστορικού υγείας και με διαγνωστικό έλεγχο μπορούν να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου προτού εμφανιστούν σημεία ή συμπτώματα.
Συνήθως, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται βιοψία, συλλέγεται ένα δείγμα ιστού το οποίο στη συνέχεια θα ελεγχθεί για να προσδιοριστεί η παρουσία καρκίνου και εάν έχει εξαπλωθεί.
Εάν επιβεβαιωθεί ο καρκίνος, οι πρόσθετοι διαγνωστικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς να αποφασίσουν ένα πλάνο θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εξετάσεων για βιοδείκτες (βιολογικά σημάδια που υποδεικνύουν ασθένεια) ώστε να βοηθήσουν στην εξατομίκευση της θεραπείας.
Οι τακτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και τον μετριασμό των μακροπρόθεσμων επιπλοκών που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου.
Καθώς η φροντίδα για τα άτομα με καρκίνο δεν τελειώνει όταν ολοκληρώνεται η ενεργός θεραπεία, οι ιατροί θα παρακολουθούν τη συνολική υγεία του ασθενούς για να ελέγξουν για υποτροπιάζοντες καρκίνους ή για να αντιμετωπίσουν τυχόν παρενέργειες.
Οι γνώσεις μας για την υποκείμενη βιολογία του καρκίνου και τα γενωμικά χαρακτηριστικά μεμονωμένων όγκων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ανάλογες εξελίξεις έφεραν την επανάσταση στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την ανάλυση δεδομένων των ασθενών. Σήμερα, αυτές οι γνώσεις μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται, διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται ο καρκίνος, επιτρέποντας την πιο εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών μέσω στοχευμένων θεραπειών.
Όταν το διαθέσιμο ιστολογικό δείγμα είναι ανεπαρκές ή εάν το άτομο δεν είναι σε θέση να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, μία λιγότερο επεμβατική υγρή βιοψία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη διαχείριση ενός ασθενούς.
Οι συνοδευτικές διαγνωστικές εξετάσεις επικυρώνονται για να παρέχουν πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του ανάλογου φαρμάκου ή βιολογικού προϊόντος.
Υπάρχει η δυνατότητα προσδιορισμού της παρουσίας και/ή της ποσότητας βιοδεικτών στους ασθενείς για να διευκολυνθεί η διαστρωμάτωση των ασθενών σε διακριτούς πληθυσμούς, βοηθώντας τους κλινικούς ιατρούς να αποφασίσουν για μια εξατομικευμένη θεραπεία.
Βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων επιτρέποντας στους κλινικούς ιατρούς να παρακολουθούν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην αξιολόγηση των περιστατικών των ασθενών και, ενδεχομένως, να ξεκινούν τη θεραπεία νωρίτερα.
Η αλληλούχιση αποκαλύπτει τον υποκείμενο γενετικό οδηγό ενός καρκίνου, επιτρέποντας στους ογκολόγους να βρουν μια θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για να στοχεύει τη γενωμική αλλαγή.
Καθώς η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται και απαιτούνται περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι, τα εργαστήρια καλούνται να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν. Σε όλους τους κλάδους εργαστηριακού ελέγχου - μοριακός έλεγχος, αλληλούχιση, ανοσοχημεία, απεικόνιση, ιστολογικός έλεγχος και ψηφιακή διάγνωση - το ολοκληρωμένο οικοσύστημα λύσεων της Roche διασφαλίζει ότι τα εργαστήρια και οι επαγγελματίες υγείας διαθέτουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να παρέχουν στους ασθενείς τη φροντίδα που τους αξίζει.
Το 2019 κυκλοφορήσαμε στην αγορά ένα ισχυρό εργαλείο υποστήριξης κλινικών αποφάσεων. Επιτρέπει τον σχολιασμό, την κλινική ερμηνεία και την έκδοση αναφοράς για τις εξετάσεις αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS), και διαθέτει δύο καινοτόμες εφαρμογές που παρέχουν πρόσβαση σε σχετι κές πληροφορίες κλινικών δοκιμών και επιλογές θεραπείας με βάση τις γενωμικές αλλοιώσεις του εκάστοτε ασθενούς.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με την υποστήριξη των κλινικών αποφάσεων
Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο με τρεις κλινικά επικυρωμένες εξετάσεις για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στη βελτίωση της ανίχνευσης και της επιβεβαίωσης της υψηλού βαθμού νόσου σε ένα μόνο στάδιο προσυμπτωματικού ελέγχου.
Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος Παγκόσμιας Πρόσβασης της Roche, υποστηρίζουμε την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε χώρες με τη μεγαλύτερη ανάγκη, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε προσιτές διαγνωστικές λύσεις υψηλής ποιότητας. Εξερευνήστε το
Για μερικούς ανθρώπους, η εύρεση της καταλληλότερης θεραπείας απαιτεί λύσεις ανώτερου επιπέδου. Η αλληλούχιση επόμενης γενιάς μπορεί να χαρτογραφήσει την πλήρη γενετική σύνθεση ενός ατόμου, τις μεταλλάξεις του όγκου και άλλα καθοριστικά μοριακά χαρακτηριστικά προκειμένου να συμβάλει στην εύρεση της καταλληλότερης θεραπείας
Για τις γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC) αναπτερώνεται πλέον η ελπίδα χάρη στο συνοδευτικό μας διαγνωστικό τεστ που βοηθά στον εντοπισμό γυναικών που κρίνονται κατάλληλες για μια θεραπευτική ανοσοθεραπεία της Roche.
Συνεχίζουμε να επενδύ ουμε σε αυτή τη μη επεμβατική μέθοδο συλλογής δειγμάτων για να διευκολύνουμε τους ασθενείς να παρακάμψουν τις επιπλοκές μιας παραδοσιακής βιοψίας. Η υγρή βιοψία διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται ο καρκίνος με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί ανάλογα η θεραπεία.
Παραπομπές
World Health Organisation.
World Health Organisation.
cancer.org.
World Health Organisation.
RDH General Commercial Registry number: 3928401000
Μπορείτε να υποβάλλετε αναφορές του Ν. 4990/2022 (προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου/whistleblowing) είτε μέσω της πλατφόρμας
You may submit reports of Law 4990/2022 (protection of persons who report breaches of Union law/whistleblowing) via the
* Υ.Π.Π.Α. / O.R.M.R.: Υπεύθυνος Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών / Officer responsible for the Receipt and Monitoring of Reports
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.