Καρκίνος Στομάχου

Ορισμός-Επιδημιολογία: Είναι μια νόσος όπου τα γαστρικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο.

Αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς καρκίνους παγκοσμίως. Είναι πιο συχνός στους άντρες από τις γυναίκες, με αναλογία 2:1. Εμφανίζεται σπάνια σε άτομα κάτω των 40 ετών, με μέση ηλικία κατά τη διάγνωση τα 63 έτη. Η γεωγραφική κατανομή της νόσου δείχνει αυξημένη επίπτωση σε Ανατολική Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Νότια Αμερική. Γι’ αυτό και ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν είναι ευρέως διαδεδομένος πέρα από τις χώρες που έχουν υψηλή επίπτωση νόσου, όπως Ιαπωνία, Βενεζουέλα και Χιλή. Στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη επίπτωση της νόσου για το 2012 είναι 8 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, αντιστοιχώντας στο 3,6% όλων των καρκίνων, με 1.478 περιστατικά, και στο 4,7% των θανάτων από καρκίνο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες: Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου είναι η χρόνια λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το κάπνισμα, η κακοήθης αναιμία (pernicious anemia) αλλά και η προηγούμενη μερική γαστρική εκτομή.

Κλινική εικόνα: Στα πρώιμα στάδια οι ασθενείς παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα γι’ αυτό και η διάγνωση μπορεί να αργήσει. Οι ασθενείς με γαστρικό καρκίνο εμφανίζουν κατά κύριο λόγο απώλεια βάρους, λόγω μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης,  και επίμονο κοιλιακό πόνο, ο οποίος γίνεται όλο και πιο έντονος όσο προχωράει η νόσος. Δυσφαγία μπορεί επίσης να εμφανισθεί, όταν κυρίως ο όγκος εντοπίζεται στην ανώτερη μοίρα του στομάχου. Άλλες κλινικές εκδηλώσεις είναι η γαστρεντερική αιμορραγία, ναυτία και ψηλαφητή μάζα στην περιοχή του στομάχου.

Διάγνωση: Η γαστροσκόπηση με λήψη βιοψίας αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη διάγνωση της νόσου. Η θετική βιοψία επιβεβαιώνει τη νόσο. Για τη σταδιοποίηση έπειτα, ακολουθούν περαιτέρω εξετάσεις, με αξονική θώρακα και κοιλίας, για έλεγχο μεταστάσεων.

Γαστροσκόπηση πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς >55 ετών που εμφανίζουν επίμονα γαστρικά συμπτώματα, όπως π.χ. δυσπεψία. Και αυτό, γιατί ο καρκίνος του στομάχου διαγιγνώσκεται συχνά αρκετά αργά στην πορεία της νόσου, και οι θεραπευτικές επιλογές για ίαση είναι πλέον περιορισμένες.

περισσότερα για την ογκολογία

Δείτε περισσότερα

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το διαδικτυακό χώρο σχετικά με τα προϊόντα απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα ή έγκυρα σε άλλες χώρες. Σας γνωστοποιούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν πρόσβασή σας σε πληροφορίες που δεν είναι συμβατές με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα προέλευσής σας ή με τον τρόπο έγκρισης και χρήσης σε αυτήν.Επίσης, μπορεί να παρέχονται πληροφορίες για προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες.

ΕπικοινωνίαΠαγκοσμίωςlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeΣχετικά με τη RocheΠροϊόνταΣταδιοδρομίαΦαρμακοεπαγρύπνησηΙατρική ΠληροφόρησηΌροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναΟδηγίες χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσηςΠολιτική cookies